Loan to value

Een belangrijke term die geregeld terugkomt bij het afsluiten van een hypotheek is ‘loan-to-value'. Wat houdt dit begrip precies in, en hoe verhoudt de loan-to-value zich tot uw hypotheek? NIBC Vastgoed Hypotheek vertelt u alles over de LTV-waarde en hoe u deze kunt berekenen.

De meest aantrekkelijke bank in het vastgoed

Wij financieren (portefeuilles van) beleggingswoningen door heel Nederland. Leningen voor het beleggen in vastgoed variëren van EUR 100.000,- tot EUR 10 miljoen.

De maximale verstrekking is 85% van de waarde, afhankelijk van locatie en energielabel.

U schakelt altijd met een expert. Met onze ‘’Think Yes’’ mentaliteit denken wij graag met u mee in oplossingen.

Alles over uw financieringen in één overzicht via de klantenportal van NIBC Vastgoed Hypotheek. In de portal zijn naast het lening saldo ook de maandelijkse rente/aflossing en de correspondentie met betrekking tot de lening te vinden.

Nieuwbouw, verbouw, projectontwikkeling en transformaties met verbouwkosten tot EUR 10 miljoen.

Wij bieden een aantrekkelijke rente voor klanten met hogere obligo’s en/of financieringsaanvragen. Zie hiervoor de rentes op onze website.

Loan to value

Bij NIBC Vastgoed Hypotheek geven wij u graag advies op het gebied van loan to value. 

Ehud Neuhaus J Mgztxxdym Unsplash
Wat is loan-to-value?

De loan-to-value wordt ook wel woningwaardeverhouding of kortweg LTV genoemd, en is de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de marktwaarde van het onderpand. De loan-to-value heeft dus nadrukkelijk betrekking op de marktwaarde van het koophuis of -pand en niet op de vraagprijs, die hoger/lager kan uitvallen dan de getaxeerde waarde.

Uw loan-to-value berekenen

De LTV-waarde wordt uitgedrukt als percentage. Dit percentage  wordt berekend door de openstaande of aangevraagde hypotheeksom te delen door de marktwaarde van de woning en de uitkomst te vermenigvuldigen met 100. Met andere woorden, u kunt uw loan-to-value berekenen met de volgende formule:

LTV = (hypotheeksom / marktwaarde onderpand) x 100%

De gevolgen van de LTV voor uw hypotheek

Bij NIBC Vastgoed Hypotheek houdt de hoogte van uw LTV verband met de rente die u moet betalen. Hoe lager het LTV percentage, des te gunstiger het rentetarief is dat u moet betalen. Voor een duidelijk overzicht van de exacte rentes die horen bij de verschillende LTV klassen verwijzen wij u graag naar ons overzicht met exacte hypotheekrentes

Doordat er door de bank niet 100% gefinancierd wordt op een koophuis- of pand, dient er altijd eigen geld ingebracht te worden. Hoe lager de LTV uiteindelijk is ten opzicht van de koopprijs, des te meer eigen vermogen er ingebracht moet worden om de woning aan te kunnen kopen.

De hoogte van de LTV bepaalt verder ook hoeveel er van de lening afgelost dient te worden. Bij NIBC Vastgoed Hypotheek kunt u in sommige gevallen tot 65% aflossingsvrij lenen. Het deel dat hierboven ligt moet lineair afgelost worden in 15/20 jaar. 

LTV bij NIBC Vastgoed Hypotheek

NIBC Vastgoed Hypotheek is dé hypotheekverstrekker voor kleine en grote professionele beleggers. Wij hanteren een maximale LTV van 85%. Hoe hoog de loan-to-value van uw vastgoedhypotheek daadwerkelijk is, hangt af van de locatie van het onderpand en van het energielabel. Onderpanden in de randstad en grotere steden en onderpanden met een hoger energielabel (A of B) krijgen een hogere loan-to-value op hun hypotheek en kunnen dus meer lenen. Bekijk hier de LTV per regio in Nederland.

Wilt u meer weten over de LTV of over het afsluiten van een hypotheek? Wij hebben deskundige en onafhankelijke adviseurs door heel het land, waardoor we altijd snel kunnen schakelen. Mocht u liever direct met ons schakelen dan kunt u contact met ons opnemen.

Proces van aanvraag tot financiering

 • Neem contact op met ons of een van de aangesloten adviseurs*. Zodra u contact heeft opgenomen wordt u begeleidt bij het indienen van de financieringsaanvraag, waarbij er direct op voorhand een screening wordt gedaan of uw aanvraag op hoofdlijnen past binnen de kaders van de NIBC Vastgoed Hypotheek.

  *Let op: Aan de adviezen en taxaties zijn kosten verbonden. De adviseur en taxateur zijn onafhankelijk, NIBC is niet verantwoordelijk voor het advies en de taxaties.

 • U loopt samen met ons of de aangesloten adviseur het aanvraagproces door, zodat de aanvraag bij ons in de systemen komt. Als de aanvraag op hoofdlijnen passend is binnen de acceptatierichtlijnen, ontvangt u in de regel binnen 2 werkdagen de indicatieve offerte.

 • Indien u akkoord bent met de indicatieve offerte moet er een taxatierapport opgesteld worden. De aangesloten taxateurs* vindt u op onze website. Deze taxateur zal o.a. vaststellen wat een redelijkerwijs te verwachten markthuur en marktwaarde in verhuurde staat is.  

  *Let op: Aan de adviezen en taxaties zijn kosten verbonden. De adviseur en taxateur zijn onafhankelijk, NIBC is niet verantwoordelijk voor het advies en de taxaties.

 • In overleg met ons of de aangesloten adviseur verzamelt u alle stukken die benodigd zijn voor een definitieve beoordeling. De benodigde stukken vindt u in de stukkenlijst bij de indicatieve offerte.

 • Na ontvangst van het complete dossier beoordelen wij uw aanvraag.

  Vanaf het moment dat een dossier compleet is, incl. taxaties, is ca. 1 -1,5 week benodigd voor finale beoordeling.

  Als wij vragen hebben naar aanleiding van de aangeleverde stukken kan dit langer duren.

  Bij bouwfinancieringen is de doorlooptijd veelal langer.

  Bij drukte, speciaal rond jaareinde en de schoolvakanties, kan het proces langer duren.

Kom direct in contact met één van onze specialisten via info@vastgoedhypotheek.nl
Ma-vr 09:00 - 17:00
Open
Daria Nepriakhina Znu3erdabaw Unsplash