Een Vastgoed Hypotheek voor residentieel vastgoed

Wilt u een eerste stap maken naar het aankopen en verhuren van vastgoed? Of heeft u al een vastgoedportefeuille en bent u opzoek naar een vastgoed financier die met u meegroeit en meedenkt? NIBC Vastgoed Hypotheek biedt oplossingen voor grote en kleine professionele beleggers. Bekijk op deze pagina onze transparante en duidelijk voorwaarden alsmede het proces.

Transparant en duidelijk over goede voorwaarden

Leningen zijn verkrijgbaar van EUR 100.000 tot EUR 15 miljoen.

Bij aanvragen vanuit een rechtspersoon wordt een hogere minimale leninggrootte gehanteerd, afhankelijk van de complexiteit van de structuur. Neem s.v.p. contact met ons op voor overleg.

Basis voor de bepaling van de betaalbaarheid is de (verwachte) huur uit het vastgoed. De huur dient minimaal 1.25x de rente en aflossing te dekken. 

De maximale verstrekking hangt af van de locatie en het energielabel van het onderpand. Een deel van de financiering kan op aflossingsvrije basis worden verstrekt (moet ineens worden terugbetaald na 30 jaar). Het meerdere wordt lineair afgelost.

Locatie Energie
label
Max. LTV Max. aflosvrij Aflossings
periode
Randstand en grotere steden (*) A-B 85% 65% 20 jaar
Randstand en grotere steden (*) C-G 80% 60% 15 jaar
Rest van Nederland, niet krimpgebied ** A-B 80% 60% 15 jaar
Rest van Nederland, niet krimpgebied ** C-G 75% 50% 15 jaar

Wanneer het onderpand bestaat uit een combinatie van onderpanden in verschillende plaatsen en met verschillende energielabels, dan kan een financiering worden verstrekt die uit verschillende delen bestaat.

Wanneer een verhoging wordt aangevraagd op een bestaande lening en de vrijkomende middelen niet gebruikt worden bij een nieuwe leningen van NIBC Vastgoed Hypotheek, dan gelden 5% lagere maximale LTVs.

Wanneer het vastgoed wordt aangekocht, of minder dan 1 jaar geleden is aangekocht, dan wordt in de berekening het lagere van de waarde of de gemaakte investering (aankoopsom + k.k.) gebruikt.

Ook de (te verwachten) huuropbrengsten spelen een rol bij de bepaling van de maximale verstrekking. Het lagere van de huidige huur en de getaxeerde huurwaarde moet voldoende zijn om 1.25x de rente en aflossing te dekken. Als een woning nog niet verhuurd is, wordt gerekend met de getaxeerde huurwaarde. Bij woningen die onder de liberalisatiegrens vallen, zal de taxateur rekening houden met de puntenhuur bij de bepaling van de huurwaarde.

Randstad en grotere plaatsen (*)

Provincie Plaatsen
Drenthe Assen, Hoogeveen, Meppel
Flevoland Almere, Dronten, Emmeloord, Lelystad, Zeewolde
Friesland Drachten, Heerenveen, Leeuwarden, Sneek
Gelderland Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Beuningen, Culemborg, Duiven, Ede, Harderwijk, Lingewaard, Nijmegen, Rheden, Rozendaal, Tiel, Wageningen, Westervoord, Wijghen, Zevenaar, Zutphen
Groningen Groningen
Limburg Maastricht, Meerssen, Roermond, Valkenburg, Venlo, Weert
Noord-Brabant Bergen op Zoom, Best, Boxtel, Breda, Dongen, Eindhoven, Etten-Leur, Helmond, Loon Op Zand, Meierijstad, St Michelsgestel, Oirschot, Oisterwijk, Oosterhout, Oss, Roosendaal, ’s-Hertogenbosch, Son en Breugel, Tilburg, Uden, Valkenswaard, Veghel, Veldhoven, Vught, Waalre, Waalwijk
Noord-Holland Alle (grotere) kernen onder de lijn Heerhugowaard - Hoorn
Overijssel Almelo, Deventer, Enschede, Hengelo, Kampen, Oldenzaal, Zwolle
Utrecht Alle (grotere) kernen
Zeeland Goes, Vlissingen
Zuid-Holland Alle (grotere) kernen

Krimpgebieden (**)

Provincie Plaatsen
Friesland Achtkarspelen, Ameland, Dantumadiel, Noardeast-Fryslân, Schiermonnikoog, Terschelling, Tytsjerksteradiel, Vlieland
Gelderland Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek
Groningen Appingedam, Delfzijl, Het Hogeland, Loppersum, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam, Westerwolde
Limburg Beekdaelen, Beesel, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Mook en Middelaar, Nederweert, Simpelveld, Voerendaal
Zeeland Hulst, Sluis, Terneuzen

Aanvragers dienen een inkomen te hebben van tenminste EUR 45.000. Hierbij kan inkomen uit box 1, 2 en 3 bij elkaar worden opgeteld. Negatieve BKR noteringen zijn niet toegestaan.

Neem bij aanvragers die woonachtig zijn buiten Nederland contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Het onderpand moet altijd één of meerdere verhuurde of te verhuren woningen zijn.

Voor klanten met een obligo dat groter is dan EUR 500.000 bij NIBC Vastgoed Hypotheek, kunnen in combinatie met woningen ook niet-woningen (zoals een winkel onder appartementen) worden gefinancierd. Hierbij dient het aandeel niet-wonen kleiner te zijn dan 25% van de totale lening en dient de huur uit woningen voldoende te zijn om 1.25x de rentelasten van de totale lening te dekken. Deze niet woningen dienen gelegen te zijn in de lijst van grotere plaatsen / Randstad.

Kamerverhuur wordt alleen gefinancierd in de steden waar een universiteit of hogeschool gevestigd is.

Woningen dienen regulier en rechtstreeks aan derden (niet aan familie) verhuurd te worden. Woningen verhuurd aan bemiddelaars of uitzendbureaus die op hun beurt de woning onderverhuren kunnen niet worden gefinancierd. Ook woningen die short-stay worden verhuurd (bijvoorbeeld via AirBNB) worden niet gefinancierd.

Proces van aanvraag tot financiering

 • Maak een vrijblijvend afspraak met ons of een van de aangesloten onafhankelijke adviseurs*. Zodra u contact heeft opgenomen wordt u begeleidt bij het indienen van de financieringsaanvraag, waarbij er direct op voorhand een screening wordt gedaan of uw aanvraag op hoofdlijnen past binnen de kaders van de NIBC Vastgoed Hypotheek.

  *Let op: Aan de adviezen en taxaties zijn kosten verbonden. De adviseur en taxateur zijn onafhankelijk, NIBC is niet verantwoordelijk voor het advies en de taxaties.

 • U loopt samen met ons of de aangesloten adviseur het aanvraagproces door, zodat de aanvraag bij ons in de systemen komt. Als de aanvraag op hoofdlijnen passend is binnen de acceptatierichtlijnen, ontvangt u in de regel binnen 2 werkdagen de indicatieve offerte.

 • Indien u akkoord bent met de indicatieve offerte moet er een taxatierapport opgesteld worden. De aangesloten taxateurs* vindt u op onze website. Deze taxateur zal o.a. vaststellen wat een redelijkerwijs te verwachten markthuur en marktwaarde in verhuurde staat is.  

  *Let op: Aan de adviezen en taxaties zijn kosten verbonden. De adviseur en taxateur zijn onafhankelijk, NIBC is niet verantwoordelijk voor het advies en de taxaties.

 • In overleg met ons of de aangesloten adviseur verzamelt u alle stukken die benodigd zijn voor een definitieve beoordeling. De benodigde stukken vindt u in de stukkenlijst bij de indicatieve offerte.

 • Na ontvangst van het complete dossier beoordelen wij uw aanvraag.

  Vanaf het moment dat een dossier compleet is, incl. taxaties, is ca. 1 -1,5 week benodigd voor finale beoordeling.

  Als wij vragen hebben naar aanleiding van de aangeleverde stukken kan dit langer duren.

  Bij bouwfinancieringen is de doorlooptijd veelal langer.

  Bij drukte, speciaal rond jaareinde en de schoolvakanties, kan het proces langer duren.

Veelgestelde vragen