Terug

Robin van Wijk

In 2007 begon Robin met twee compagnons als intermediair in vastgoedfinancieringen, waaraan ik later eigenwoning hypotheken heb toegevoegd.

Robin Van Wijk 3

Het zijn woelige tijden. De hypotheekrente stijgt razendsnel, net als de energieprijzen en de prijzen van bouwmaterialen. Waardoor de bouwproductie stokt, terwijl de vraag naar woningen onverminderd hoog blijft. Goed moment dus om te kijken hoe het sentiment is in de markt. NIBC Vastgoed Hypotheek is benieuwd en gaat op deze plek in gesprek met tussenpersonen, taxateurs en klanten. Hoe kijken zij aan tegen de huidige situatie? We vervolgen onze serie met intermediair Robin van Wijk van Toro Vastgoedfinanciering uit Almere.

Hoe komt iemand met een achtergrond in de verpleging terecht in het vastgoed en als intermediair in de vastgoedfinanciering? Laten we zeggen: een op zijn minst intrigerend gegeven, aangezien de meeste intermediairs een bancaire dan wel financiële achtergrond hebben. Intermediair Robin van Wijk blijkt weliswaar verpleegkunde te hebben gestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. Maar daarnaast studeerde hij in deze stad ook HEAO management, economie en recht. “Ik ben dus opgeleid tot verpleegkundige en heb daarnaast een algemeen economische achtergrond. Met dat laatste kwam ik als trainee terecht bij ING in Amsterdam, waar ik een jaar of zeven heb gewerkt, voornamelijk in de sales en zakelijke, bedrijfsmatige financieringen. In 2007 begon ik met twee compagnons als intermediair in vastgoedfinancieringen, waaraan ik later eigenwoning hypotheken heb toegevoegd. Dat laatste heb ik vorig jaar afgestoten, waardoor ik me nu weer helemaal richt op vastgoedfinancieringen. En wat betreft die verpleegkundige achtergrond: ik vind het nog steeds leuk om mensen te helpen.”

Robin Van Wijk 1

Heel divers

Behalve op de buy-to-let markt richt Robin van Wijk zich ook op de financiering van bedrijfsmatig vastgoed. Voor wat betreft de buy-to-let markt gaat het daarbij vooral om particulieren die wat geld op de bank hebben staan, wat met de tegenwoordige negatieve rente alleen maar minder wordt. Robin van Wijk: “Die groep is de afgelopen jaren daardoor steeds meer appartementjes gaan kopen en zoeken daar een stukje financiering bij. Daarnaast heb ik ook professionele beleggers als klant, mensen die echt een vastgoedportefeuille hebben. Tot slot komen ook MKB-ers bij mij die een eigen bedrijfspand willen kopen en daarvoor op zoek zijn naar financiering. Kortom, een heel divers klantenbestand, met een financieringsbehoefte variërend van enkele tonnen tot ettelijke miljoenen.”

 

Grillige overheid

Robin van Wijk heeft als intermediair dus de sterke groei van de buy-to-let markt meegemaakt van de afgelopen jaren. Een groei die mede het gevolg is van de goedkoopte van geld en een overheid die aan de verkeerde (fiscale) knoppen heeft gedraaid. En die op het ogenblik, nu de woningmarkt in crisis verkeert, de zaak probeert recht te trekken met tal van maatregelen die met name de beleggers treft, omdat zij worden gezien als de belangrijkste veroorzakers van de problemen. Robin van Wijk: “Ze zullen hun eigen falen willen compenseren en dat moet de belegger dan maar bekostigen. Het zal de komende tijd wel lastiger worden, want veel beleggers weten niet waar ze aan toe zijn. Minister De Jonge wil meer koopwoningen beschikbaar maken voor consumenten door het beleggers moeilijker te maken deze woningen te kopen om ze te verhuren. Je hebt op gemeentelijk niveau al maateregelen als zelfbewoningsplicht, opkoopbescherming en het splitsingsverbod. Daar komt dit nog bij. Om beleggen in woningen minder lucratief te maken zullen beleggers vanaf 2025 ook meer belasting gaan betalen door aanpassing van box 3. Een eerste stap is de afschaffing van de leegwaarde ratio in 2023 waardoor geen korting meer toegepast wordt op de WOZ-waarde van de woning op grond van de verhuurde staat. Daarnaast wordt de overdrachtsbelasting voor woningbeleggers verder verhoogd naar 9% in 2023. Verder wordt ook het middenhuursegment aangepakt, waardoor tienduizenden woningen van het middensegment naar sociaal gaan. Kortom, de overheid wil het mogelijk maken dat iedereen overal kan wonen en dat de particuliere belegger dat dan betaalt.”

Robin Van Wijk 4

Meedenken

Met een overheidsbeleid dat op de woningmarkt zo grillig is, is het volgens Robin van Wijk voor een (particuliere)  belegger tegenwoordig moeilijk om een langetermijnvisie neer te zetten. “Ze gaan daardoor op zoek naar andere markten en mogelijkheden, zoals bedrijfspanden en logistiek vastgoed. Hoewel dat lastiger en duurder te financieren is. Daar zouden financiers ook beter op in kunnen spelen. Ze zouden zich daarmee ook kunnen onderscheiden. Ook NIBC Vastgoed Hypotheek zou eigenlijk een product moeten maken voor verhuurde bedrijfspanden, bedrijfsloodsen, garageboxen, whatever. Dat is wellicht risicovoller dan een woning, maar doe dan een LTV van maximaal 60% in plaats van 80%. Maar afgezien daarvan, is NIBC een prettige club om mee samen te werken. Ze denken met je mee, zijn flexibel in de aflossing, zijn goed in de rente en de voorwaarden. En wat betreft dat meedenken. Als je komt met een voorstel wat niet past, dan zeggen ze niet: het kan niet, maar zeggen ze: als je ’t zo en zo doet, dan past ’t wel. Dat vind ik fijn.”